Svečanost povodom Dana reintegracije Prače u FBiH

995

Termin reintegracija koji koristimo od 1996. do danas, treba promijeniti u “integracija”.

Integracija, to je ključ i za državu u kojoj živimo – poručio je danas premijer Emir Oković, govoreći na svečanosti povodom Dana reintegracije Prače u FBiH. Osvrnuvši se na najnoviji projekat Visit Prača, premijer Oković je komentirajući brošuru koja promovira turističke potencijale našeg prelijepog mjesta, naglasio da je ovaj kraj jedan od najljepših u BiH, te da u pravcu njegova razvoja svi zajednički trebamo djelovati.

Građanima koji su došli uveličati današnje slavlje obratio se i načelnik općine Pale FBIH, Asim Zec koji je također napravio paralele između Prače nekad i Prače danas, naglasivši da je veoma važno da se mlade generacije koje su danas u velikom broju prisustvovale svečanosti, upoznaju sa svojom historijom.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Pale FBiH govorio je o radu vijeća u proteklom periodu, navodeći broj održanih sjednica, usvojenih odluka, prijedloga i inicijativa Vijeća.
Prigodan program, posvećen ovom datumu izveli su učenici OŠ Prača iz Prače, a i ove, kao i prethodnih godina nagrađeni su najbolji učenički literarni radovi, koje su djeca pisala na temu: „Dan reintegracije“.

Zvaničnici su danas prije početka svečane sjednice posjetili spomen obilježja šehidima i poginulim borcima u Hrenovici, gdje su položili cvijeće i odali počast najzaslužnijim sinovima ove zemlje.

U povodu Dana reintegracije svečano je otvoren Društveni centar koji će služiti svim građanima ove lokalne zajednice, a čiju implementaciju je omogućio UNDP u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica“. Tim povodom u prostorijama novootvorenog centra upriličena je izložba rukotvorina koje izrađuju članovi i članice dva lokalna udruženja: žena i mladih.

Podsjećamo, prije dvadeset dvije godine, Prača je ušla u sastav Federacije BiH, koja je uspostavljena na temelju Vašingtonskog sporazuma. Od 1996. godine, Prača je dobila status općine koja ulazi u sastav BPK Goražde.

Veliki broj uvaženih gostiju uveličao je današnju svečanost u Prači, pored premijera i načelnika, svečanosti su nazočili i Muftija goraždanski ef. Pitić, mr.hfz. Elmir ef. Mašić, predstavnici zakonodavne vlasti, direktori i brojne druge ugledne zvanice.

 

Pripremila: Azra Omerović
/www.radiopraca.ba/