Kreativno stvaralaštvo žena općine Pale FBiH: upriličene četvrodnevne radionice

566

U okviru UNDP projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica“, Udruženje žena za ruralni razvoj upriličilo je četverodnevne kreativne radionice, gdje članice ovog udruženja imaju priliku steći osnovna znanja o dekupaž tehnici.  Ova tehnika podrazumijeva radnje pomoću kojih se vrši ukrašavanje raznih predmeta. U navedene aktivnosti uključeno je 15 žena različite životne dobi, a Društveni centar je domaćin kreativnih radionica.

Predsjednica Udruženja Aida Crnčalo je naglasila da se realizacijom projekta „Širenje kulture kroz slikarsko-izložbenu aktivnost“ doprinosi poboljšanju kvaliteta života žena sa prostora Općine Pale FBiH,  u smislu podizanja većeg nivoa umjetničkog i kreativnog stvaralaštva žena u ruralnim sredinama. Sa povećanim nivoom znanja, vještina i samopouzdanja  istim se stvaraju  mogućnosti da se i dalje usavršavaju i razvijaju kako bi pomogle same sebi i društvu u cjelini.

Dakle, ideja je kroz projekat pokrenti edukativne radionice iz oblasti kućne radinosti, tj. dekupaž i izrada nakita-bižuterije, a koje su trenutno vrlo atraktivne na našem bh tržištu. Interesovanje za ovim aktivnostima su velike od strane žena iz obje MZ naše općine, a radi se pretežno o populaciji žena koje su nezaposlene, domaćice i penzionerke  okupljene u Udruženju žena za ruralni razvoj općine Pale-Prača, stoga smo se odlučili kandidovati ovu ideju u okviru UNDP projekta, kazala je Crnčalo.

 

Kao i do sada, vlada veliko interesovanje za ovakve aktivnosti, a vrijedne učesnice radionica izradile su zanimljive predmete od drveta sa neobičnim motivima.

Podsjećamo, ove aktivnosti se realiziraju u okviru Projekta „ Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švedske i Vlade Švicarske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa domaćim vlastima. Projekat ima cilj poboljšanje kvaliteta života građana kroz unapređenje lokalnih usluga, povećanje odgovornosti vlasti i promocije socijalne inkluzije.

Izvor: KIC Radio Prača