Veliki broj građana i visokih zvaničnika sa državnog, federalnog i kantonalnog nivoa, nazočio je današnjem ozvaničenju radova na izgradnji tunela Hranjen. Radi se o veoma važnom infrastrukturnom projektu, ne samo za BPK, već za kompletnu Istočnu Bosnu.

Načelnik Općine Pale FBiH, Asim Zec u svom uvodnom izlaganju istakao je da je ova putna komunikacija godinama bila san i potreba građana BPK, a i regiona, i sa velikom se nevjericom govorilo o ovom projektu. današnji događaj znači ozvaničenje radova ove višedecenijske potrebe i nećemo posustati, jer smatramo da ovaj tunel predstavlja najznačajniji projekat u 21. stoljeću na prostoru Istočne Bosne.

Na svečanoj ceremoniji ozvaničenja radova na tunelu Hranjen govorio je i premijer kantona Emir Oković koji se zahvalio svima na uloženom trudu i naporu za početak radova na probijanju tunela Hranjen. Oković je kazao da smo prije svega četiri godine stidljivo govorili o ovom projektu, a danas je to stvarnost. Povezivanje Sarajeva sa Goraždem se prvi put uspostavlja kako na horizontalnom tako i na vertikalnom nivou.

Vlada Federacije BiH kao glavni investitor uložila je velike napore za historijsko povezivanje dva grada, a premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić je u svom izlaganju naglasio da je Vlada FBiH je potpuno opredjeljena da se ovaj projekat provede, iako su mnogi bili skeptični i smatrali je riječ o fikciji, sada se mogu uvjeriti riječ je o projektu velike vrijednosti sa višestrukim značajem za Istočnu Bosnu. Ovu dionicu odsad zovemo Sarajevo – Goražde rekao je premijer Novalić i dodao da je Vlada FBiH predvidjela 3% od akciza za ove namjene. Poručio je da će Vlada i ubuduće sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje izgradnji ovog infrastrukturnog projekta.

Na kraju je prisutnima prigodne riječi uputio i Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić istakavši da je ovaj projekat – projekat budućnosti koji predstavlja ukupnu ekonomsku reintegraciju Bosne i Hercegovine. Zvizdić je kazao da ovaj putni pravac znači osnovu ukupnog ekonomskog razvoja BPK.

Na svečanoj ceremoniji ozvaničenja radova na tunelu Hranjen prisustvovao je član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, ministri u Vladi BPK, vjerski zvaničnici,  predstavnici zakonodavne vlasti BPK i mnogi drugi.

Zato ovaj čin, koji je simbolično posvećen jednom od najznačajnijih datuma u istoriji naše države, Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ima višestruko značenje, i zasigurno je od onih dana koji će biti upisan u noviju historiju ovog Kantona.

Izvođač radova na ovom projektu je Euroasfalt doo, pod pokroviteljstvom firme Autoceste FBIH.

 

     

 

Izvor: KIC Radio Prača