Danas su prigodnim programom obilježeni „Dani otpora MZ Prača“.

1386

dani_otpora_mz_praca_2016_2Program obilježavanja započet je obilaskom šehidskih mezaraja na području ove mjesne zajednice. Na šehitluke je položeno cvijeće, a jasin i dovu proučili su mjesni imam hfz. Elmir ef. Mašić i softa Hamza Ahmed Manalo.

Nakon proučene dove, na lokalitetu Zelena ravan u selu Brdarići, gdje se nalazi i spomen obilježje, upriličen je historijski sat, te je o ratnim uspomenama i herojskim danima ovog prostora govorio Jusuf Prljača, jedan od sudionika ključnih bitaka na ovom prostoru.
Uslijedila su obraćanja, gdje su govorili načelnik općine Pale FBiH, Asim Zec i hfz. Elmir ef. Mašić, koji su istakli važnost jedinstva i solidarnosti bošnjačkog naroda na ovim prostorima, kako u ratnim tako i u postratnim vremenima.
Obilježavanju su prisustvovale šehidske porodice, učesnici odbrambeno – oslobodilačkog rata, delegacija oćine, kao i veliki broj građana.

U 17:00 h u Semiz Ali – pašinoj džamiji proučen je tevhid šehidima, a u okviru manifestacije planirano je i omladinsko druženje na pračanskom stadionu koje će biti upriličeno večaras u 20:00 h.

dani_otpora_mz_praca_2016_4 dani_otpora_mz_praca_2016_3 dani_otpora_mz_praca_2016_1

 

Pripremila:Azra Omerović

/radiopraca.ba/ Nihad Colo