Prigodnim programskim sadržajima danas je u Hrenovici svečano obilježen 27. septembar Dan općine i Dan oslobođenja Hrenovice

1086

Prigodnim programskim sadržajima danas je u Hrenovici svečano obilježen 27. septembar Dan općine i Dan oslobođenja Hrenovice.

Veliki broj građana i zvaničnika prisustvovao je obilježavanju ovog značajnog datuma.        Na početku prisutni su na prigodan način odali počast šehidima i poginulim braniteljima, te položili cvijeće na Hair česmu i spomen obilježje komandantima 6. hrenovačkog bataljona u haremu mjesne džamije u Hrenovici.
Cvijeće su položile delegacije Zakonodavne i Izvršne vlasti Kantona i Općine, boračkih udruženja, te delegacija Općine Novi Grad Sarajevo.
Svečana sjednica Općinskog vijeća otvorena je odmah nakon polaganja cvijeća na spomen obilježje i odavanje počasti braniocima, a predsjedavajući Almin Ćutuk upoznao je građane s radom ovog zakonodavnog tijela.
U okviru historijskog sata koji je održao Memsud Ćutuk, prisutni su mogli čuti tok bitke za konačno oslobođenje Hrenovice.
Čestitke građanima Općine Pale FBiH povodom 27. septembra Dana općine i Dana oslobođenja Hrenovice uputio je načelnik općine Asim Zec. Načelnik se ovom prilikom osvrnuo na projekte koji su realizovani u proteklom periodu te istakao da je gradnja tunela Hranjen od velikog značaja kako za ovu lokalnu zajednicu tako i za BPK-a Goražde.

Čestitke načelniku i građanima povodom Dana općine i Dana oslobođenja Hrenovice uputili su premijerka BPK-a Goražde Aida Obuća, kao i muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković.

Također, telegrame povodom Dana općine i Dana oslobođenja Hrenovice načelniku i građanima Općine Pale FBiH uputili su Vesna Travljanin, direktorica gradova i općina Federacija BiH, Zijad Kunovac i Muhidin Raščić načelnik Općine Foča FBiH i predsjedavajući općinskog vijeća, Nafija Hodo direktorica Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde, te Nedžad Koldžo načelnik Općine Novo Sarajevo.
Tradicionalno, i ove godine nagrađeni su najbolji literarni radovi učenika OŠ „Prača“ koji su pisali na temu „Dan Općine i Dan oslobođenja Hrenovice“. Treće mjesto pripalo je Faruku Imširović, drugo mjesto Alminu Radača, a prvo mjesto osvojila je recitacija Indire Kadić.

U okviru sportskog programa upriličen je Memorijalni turnir u malom fudbalu „Esad Hujdur – Kresa“, pješačke utrke, bacanje kugle i potezanje konopca, te prvi put ove godine biciklistička utrka za djecu.

Pored predstavnika Zakonodavne i Izvršne vlasti Kantona i Općine, obilježavanju ovg značajnog datuma prisustvovali su direktori Javnih ustanova i preduzeća sa prostora BPK-a Goraže, sarajevskog Kantona i Općine Pale FBiH, predstavnici Islamske zajednice i to mjesni imam Alija ef. Čančar, muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, Kenan ef. Musić kao i hfz. Elmir ef. Mašić, predstavnici EUFOR-a kao i brojni gosti i građani ove lokalne zajednice.
Kada je u pitanju obilježavanja ovog značajnog datuma, jučer je u mjesnoj džamiji u Hrenovici proučen Tevhid šehidima, a na pračanskom stadionu odigrana utakmiva veterana FK Jahorina – FK Vratnik.
Manifestacija obilježavanja 27. septembra Dana općine i Dana oslobođenja Hrenovice završena je dodjelom nagrada i diploma najuspješnijim ekipama i pojedincima u sportskim natjecanjima.

Izvor: KIC Radio Prača