Dom zdravlja Prača danas dobio najsavremeniju stomatološku stolicu

1383

Javna ustanova Dom zdravlja Prača, konkretno stomatološko odjeljenje ove ustanove, od danas će usluge pacijentima pružati kvalitetnije, a sami pacijenti će se osjećati ugodnije i sigurnije. U ovoj ustanovi danas je u funkciju stavljena najsavremenija stomatološka stolica i aparat za snimanje zuba.

Projekat nabavke stomatološke stolice čija je vrijednost oko 30.000 KM je projekat koji je realiziran u saradnji sa Vladama Švedske i Svicarske, UNDP – om i uz podršku Vlade BPK-a Goražde u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“. Dobrodošlicu prisutnima i riječi zahvalnosti uputio je direktor Doma zdravlja Prača  prim.dr.Medo Žigović. On je ovom prilikom kazao da će nabavkom ove savremene stolice koja je opremljna aparatom za snimanje zuba biti osiguran kvalitetan rad ljekara, a da će se pacijenti osjećati sigurnim. Nabavkom aparata za snimanje zuba riješen je problem koji je uvijek istican jer su pacijenti morali putovati u veće gradove i po 40 km ili privatno kako bi riješili svoje stomatološke probleme. Na forumima MZ, taj problem je istican kao gorući, i na kraju ovaj projekat je izabran kao prioritetan. Danas imamo najsavremeniju stomatološku stolicu opremljenu najsavremenijom opremom, riječi su direktora Žigovića.

Današnjoj svečanosti u Domu zdravlja Prača pored uposlenika ove ustanove prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvržne vlasti Kantona i Općine, predstavnik Švedske ambasade u našoj zemlji Mario Vignjević, predstavnica UNDP –a Jasmina Islambegović, direktori Javnih ustanova i preduzeća, vijećnici i građani.


Švedska ambasada snažno podržava razvoj Mjesnih zajednica i lokalnih zajednica, a jedan od dokaza je i ovaj projekat. O važnosti jačanja uloge građana u razvoju lokalnih zajednica za prisutne medije govorio je predstavnik švedske ambasade u našoj zemlji Mario Vignjević.


Ovom lijepom činu danas je prisustvovala i premijerka u Vladi BPK-a Goražde Aida Obuća. Ona je iskazala volju da Vlade BPK-a Goražde, u pružanju podrške lokalnim zajednicama u sastavu Kantona, što će u potpunosti biti bazirana u narednoj godini, te je iskoristila ovu priliku i lobirala kod predstavnika švedske ambasade za neke buduće projekte.


I načelnik Općine Pale izrazio je zadovoljstvo realizacijom ovog projekta. Svi projekti koji su realizovani u proteklom periodu realizovani su na bazi potreba građana. Njihove ideje pretvorene su u djelo, rječi su načelnika. Nabavka stomatološke stolice sa dodatnom opremom pokazala se kao pun podatak uzme li se u obzir podatak da je za devet mjeseci ove godine 800 pacijenata zatražilo usluge stomatologa.

Izvor: KIC Radio Prača