Gradonačelnik Grada Konye posjetio Semiz Ali-pašin vakuf u Prači

Delegacija grada Konye iz Turske, na čelu sa gradonačelnikom u okviru svoje posjete Bosni i Hercegovini posjetila je jučer našu Općinu, te obišla Semiz Ali-pašino turbe i džamiju u Prači.

Gradonačelnika Konye, sa kojim su u društvu bili i predstavnici privrednika ovog turskog grada, te načelnik sarajeveske Općine Novi Grad Semir Efendić dočekao je načelnik Almin Ćutuk sa saradnicima, koji ih je upoznao sa poviješću ovog kraja, te nastankom Semiz Ali-pašinog vakufa u Prači u okviru koga se nalaze prelijepa džamija izgrađena klasičnim osmanskim stilom, turbe i šadravan. Prema zvaničnim podacima Islamske zajednice u BiH džamija je izgrađena oko 1521. godine i smatra se jednom od najsatarijih u BiH.

Ova posjeta je bila izuzetna prilika kako bi se gradonačelnika i njegove saradnike upoznalo sa prilikama u Općini Pale, resursima sa kojima raspolažemo, prilikama za ulaganja potencijalnih turskih investitora, a u svojoj izjavi medijima gradonačelnik Konye Ugur Ibrahim Altay je izjavio da očekuje uzvratnu posjetu, te buduću suradnju. Naime, Ugur Ibrahim Altay je ujedno i Predsjednik Unije gradova i općina turskog svijeta.

„Mnogo puta sam bio u BiH,  no prvi put dolazim u Praču, sa željom da čestitam novoizabranom načelniku,  upoznam mjesto odakle dolazi, te mi je izuzetno zadovoljstvo što smo danas tu.  Inače ja sam predsjednik Unije gradova i općina turskog svijeta, a Općina Pale Prača je članica ove Unije. Uvjerili smo se da je ovo prostor pogodan za poljoprivredu, a Konya je jedan centara za poljoprivredu u Turskoj, gdje smo i osnovali  Uniju gradova i općina koje se bave poljoprivredom, a pozvali smo i načelnika da se učlani, te da vaša općina bude dio te Unije. Ovo je prvi korak ka toj suradnji, a i podrške od strane Unije poljoprivrednika, te ćemo isto tako da pomognemo razvoj poljoprivede na prostoru Općine Pale – Prača“ – izjavio je Altay.

Zajedno sa turskom delegacijom, našu Općinu posjetio je i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo, Semir Efendić koji je tom prilikom istakao sljedeće:

„Obzirom da je načelnik Ćutuk već posjetio Općinu Novi Grad ovo je moja uzvratna posjeta Vama, te sam iskoristio priliku posjete turske delegacije i odvojio jedan dan da sa skupa s njima posjetimo Istočnu  Bosnu, pa smo odabrali ovaj put koji nije baš uobičajen, nakon čega ćemo posjetiti Goražde, Foču i Višegrad. Ovo je jedna visoka delegacija, jer grad Konya broji oko 4 miliona stanovnika, više nego cijela BiH, čak je i po površini veća od BiH, te se nadamo da će od ove posjete biti nekih pozitivnih rezultata, kao i određene podrške i pomoći od strane naših prijatelja iz Turske. Važno je istaći da je jedan od posjetitelja koji čine tursku delegaciju savjetnik predsjednika Erdogana.“

Načelnik Općine Pale izjavio je da mu izuzetno zadovoljstvo predstavlja ukazana čast da ugosti delegaciju bratske Turske, te našeg prijatelja Semira Efendića, te prihvati poziv pristupanja naše općine Uniji gradova i općina turskog svijeta. Općina Pale ima izuzetne prirodne potencijale za razvoj poljoprivrede i turizma i nadamo se da će turski investitori to znati prepoznati, a prilikom razgovora dogovorili smo konkretnu pomoć našoj općini koja će biti realizirana u najskorije vrijeme.

Grad Konya je smješten na središnjoj zaravni u Anatoliji. Konya je glavni grad istoimene Pokrajine Konye, po površini najveće provincije u Turskoj. Prema podacima iz 2010. Konya je sedmi grad u Turskoj po broju stanovnika.

Konya je grad blistave tradicije, arhitekture i čudesnih derviša.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *